LK Group Våra webbplatser Svenska
Stäng

Våra webbplatser

Alla företag har en historia som är unik för verksamheten.

LK:s historia

1910 - LK Grundas

Den 6 juli 1910 grundar Nils Ludvig Lagerstedt och Anton Leonard Krantz, den enskilda agentur- och järnmanufakturfirman Lagerstedt & Krantz. Firman bearbetar den svenska järn- och lanthandeln med artiklar som stormlyktor och myggnät, men även med gårdspumpar, hydroforer och varmvattenberedare.

1933 - Nya ägare

1933 tar Lars Schuberth och Albrecht Behm över verksamheten. De registrerar aktiebolaget Lagerstedt & Krantz AB. Efter hand ökar deras fokus alltmer mot VA- och VVS-produkter, men svårigheter under och efter krigsåren att erhålla importlicenser för VA-rör samt ökad inhemsk konkurrens leder till att bolaget överger VA-sortimentet och i stället riktar in sig på VVS-produkter, med stor försäljning av tvättställ och wc-stolar från Royal Sphinx i Holland.

1960 – Sortimentet utökas

Som generalagent för KWC (Karrer Weber & Cie.) i schweiziska Unterkulm har Bolaget stora framgångar med försäljning av spakblandare för sjukhus, vårdcentraler etc., då landstingen vid denna tid investerar landsomfattande i utbyggnad av vårdsektorn.

1970 - Conex klämringskopplingar

En viktig händelse i LK:s 1900-tals historia, är när bolaget erhåller generalagenturen för Conex lättmonterade rörkopplingar för VVS-installationer. Conex blir grundbulten i den kommande tillväxten vars goda lönsamhet används till att skapa en rikstäckande säljorganisation. LK utökar efterhand sortimentet med egenutvecklade innovativa komponenter. Som exempel kan nämnas enbits-förminskningen till Conex-sortimentet och Stamco-fördelaren för radiatorsystem. Agenturen behålls i 50 år och en viss försäljning av Conex-kopplingar sker ännu idag, men har i stort ersatts av presskopplingar.

1975 – Inomhusavlopp

Bolaget utvidgar VVS-sortimentet med rör och rördelar i PEH-plast från bl.a. Geberit och prefabricerar i egen regi konfektionerade avloppsgrodor för bostäder och småningom även egenutvecklade takavvattningssystem enligt fullflödesprincipen. Sortimentet för bostäder utgör grunden för dagens verksamhet i LK Prefab.

1977 till 2023 – Lagerstedt & Krantz Fastigheter AB

Med framgångarna växer bolaget i storlek och kan investera i fastigheter för de egna verksamheterna. Industrihuset Volta i Bromma köps år 1977 och kontors- och lagerbyggnaderna i Fosie (Malmö), Berga (Helsingborg) och Oslo uppförs år 1980, 1987 respektive 1990. Fastigheten i Oslo säljs år 2000. I Ulricehamn byggs Pex-fabriken år 2014 och centrallagret tillkommer där år 2017. Nytt kontorshus byggs för Systems i Lockarp (Malmö) år 2017 och år 2018 säljs Systems fastighet i Fosie (Malmö). År 2023 köps Kulverthuset AB i Örebro, där Systems dotterbolag Maxitherm AB är hyresgäst. Industrifastigheten i Torpshammar (Ånge) följer med Systems köp av Flooré AB år 2023.

1980 - Utveckling och produktion

Från 1980-talet och framåt förändras företaget successivt från ett renodlat handelsföretag inom VVS till att också utveckla och producera egna tekniskt mer avancerade produkter och system inom byggsektorn.

1983 – Lagerstedt & Krantz AS etableras i Oslo

LK´s första utlandsetablering sker i Oslo 1983, när det som idag heter LK Systems AS grundas med uppgiften att expandera sitt VVS-sortiment geografiskt till Norge.

1983 – Ägarförändring i Lagerstedt & Krantz AB

Kompanjonskapet mellan Lars Schuberth och Albrecht Behm som varat i 50 år tar slut, då Schubert säljer sin hälftendel i bolaget till familjen Behm och Sweden Music AB (vars aktier mellan 1987-1995 ägs av Beijer Ref. i Malmö). 1995 löser familjen Behm ut Beijer Ref. och är därefter ensamma ägare av Bolaget.

1985 - LK Armatur grundas

LK Armatur grundas i Ättekulla i Helsingborg och flyttar till egen nybyggd fastighet i Berga industriområde år 1990. Företaget tillverkar VVS-ventiler, komponenter och prefabricerade enheter för OEM-tillverkare av värmepannor och VV-beredare. LK Armatur har sedan sin start lanserat många unika och storsäljande produkter, som till exempel MultiFill, ThermoMat, MultiZone och HydroMix.

1990 - Eget golvvärmessystem

Efter fem års försäljning av ett tyskt golvvärmesystem (Polytherm) introducerar LK Systems ett egenutvecklat golvvärmesystem, anpassat efter svensk byggstandard, vilket idag är det mest sålda i Sverige.

1990 – A & H Andersson AS VVS-verksamhet förvärvas

Lagerstedt & Krantz AS förvärvar VVS-verksamheten A & H Andersson AS i Oslo, vilken senare namnändras till LK Systems AS med syftet att utöka den norska kundbasen.

1995 – LK Systems bildas

LK Systems knoppas av från Lagerstedt & Krantz AB med uppgift att sälja dess VVS-sortiment till rörinstallatörer via grossistleden i Sverige och Norge.

1998 – LK Pex bildas

LK Pex etableras i Ulricehamn med uppdraget att tillämpa en nyutvecklad teknik för produktion av PEX-rör samt via LK Systems bolag marknadsföra dessa i Norden och senare även till kunder i Europa och Nordamerika. Bolaget flyttar år 2014 till egen specialbyggd fabrik på Rönnåsen i Ulricehamn.

2002 - LK Valves, en parentes i LK:s historia

2002 registreras bolaget LK Valves AS i Leirvik vid Sognfjorden i Norge för att sälja de marina ventiler som följde med köpet år 1990 av VVS-verksamheten i A-H Andersson AS. Småningom etablerade sig Bolaget med egen tillverkning i Helsingborg och senare i Changzhou, Kina. Under år 2019 såldes verksamheten till Meson AB, en leverantör av marina ventiler i Laholm. LK Valves AB´s verksamhet avvecklades under år 2020–21.

2007 - LK Prefab grundas

Med uppgift att prefabricera VVS-installationer bildas LK Prefab AB i Gävle och har sedan sin start år 2007 erbjudit sina kunder såväl tidsbesparing på arbetsplatsen som bättre produktkvalitet. Idag är Bolaget en ren producent till LK System, som marknadsför dess produkter i Norden.

2008 - Ny produktionsanläggning i Serbien

LK Armatur inviger sin produktionsanläggning i Zrenjanin, Serbien. Anläggningen utökar och kompletterar produktionen i Helsingborg med prefabricering av främst rörsystem i koppar och rostfritt stål. Verksamheten växer efter hand med såväl utökad personal som lokalyta.

2008 - LK Systems OY grundas

LK Systems OY bildas för att sälja och lagerhålla LK Systems produkter i Finland. På senare år har verksamheten vuxit och vid årsskiftet 2022/23 flyttar man till nya mer ändamålsenliga lokaler i Vanda utanför Helsingfors för att därifrån stödja den fortsatta expansionen.

2009 - LK Armatur förvärvar verksamheten i Acaso

Genom förvärvet utökar LK Armatur sitt sortiment av energibesparande värmeprodukter och får nya kundkontakter i Europa. Då Bolagets produkter redan är klart dominerande i Sverige möjliggör förvärvet en ökad export till europeiska länder, där Bolaget ser stora tillväxtmöjligheter.

2010 – LK Finans AB grundas

Ett nytt Affärsområde bildas med uppgift att förränta Bolagsgruppens överlikviditet genom att investera i onoterade, lönsamma företag med kompetent ledning och där LK via arbete i styrelsen kan utöva inflytande. Nu, år 2023, har Bolaget andelar i ett 10-tal bolag i skilda branscher, vilka bidrar till såväl värdetillväxt som stabil lönsamhet i LK–Gruppen.

2017 - Nytt logistikcenter

LK Systems öppnar ny logistikbyggnad för Norden intill LK Pex rörfabrik i Ulricehamn. Befintligt lager i Malmö flyttas till centrallagret i Ulricehamn.

2018 - LK Armatur GmbH grundas

LK Armatur etablerar försäljningsbolag i Tyskland med kontor och lager i Bad Oeynhausen. Idag har man en rikstäckande försäljning och når framgångar med sina värmeprodukter till både OEM-tillverkare och VVS-grossister.

2018 - LK Systems flyttar till större lokaler i Malmö

LK Systems expanderar och flyttar regionkontoret för södra Sverige från Fosie Industriby till en nybyggd kontorsfastighet i Lockarp, Malmö. Fastigheten i Fosie Industriby säljs efter att ha hyst Systems verksamhet i Region Syd i 38 år.

2020 - LK Systems och Quandify ingår samarbete

Quandify´s, i samarbete med KTH, utvecklade ultraljudsmätare för vattenförbrukning per bostadsenhet monteras enkelt på utsidan av ett vattenrör, vilket är både tids- och kostnadseffektivt. LK Systems har hos Qundify låtit utveckla vattenfelsbrytaren Cubic Secure med samma teknik och introducerar nu denna på marknaden. Senare planeras flera produktlanseringar följa med samma teknologi.

2022 - LK Systems förvärvar Maxitherm VVS AB

Genom förvärvet av Maxitherm VVS AB förstärker LK Systems sin position i VVS-branschen. Maxitherm med 75 års erfarenhet av värmeisolerade kulvertrör erbjuder marknaden ett brett sortiment av flexibla och energieffektiva kulvertlösningar mellan gata och huskropp.

2023 - LK Armatur utökar sina lokaler i Helsingborg

Bolaget växer och utökar nu sin produktionsyta med 3300 m2 i sin grannfastighet i Berga industriområde i Helsingborg för att kunna möta den ökande efterfrågan.

2023 - LK Systems förvärvar Flooré AB

Förvärvet accelererar LK Systems hållbarhetsarbete, genom både utveckling och egen automatiserad tillverkning av spårade isolerskivor för vattenburen golvvärme. På den svenska marknaden är Flooré en etablerad och komplett golvvärmeleverantör med fokus på golvvärmepaket genom bygghandelskanalen.